Pyszna surówka z białej kapusty z dodatkiem papryki, kukurydzy i marchewki. Idealna do dań mięsnych i nie tylko. :)
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą - składniki:
- 1 mała kapusta biała
- 3 papryki, najlepiej w różnych kolorach
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 2 małe marchewki
- 3 łyżki majonezu
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą - przepis:
- Kapustę poszatkuj, dopraw solą, wygnieć dłonią, odstaw na bok na 15 minut.
- Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę papryki, odsączoną kukurydzę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz majonez, drobno posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.