Zdrowe, pożywne, wegetariańskie, warzywne curry z kalafiorem, dynią, czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym.
Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą- składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm obranego imbiru
- 350 ml wody
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 300 g mrożonej dyni
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 400 g kalafiora
- 350 ml mleka kokosowego
- przyprawy: curry, kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz
- olej do smażenia
Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą - przepis:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na najmniejszych oczkach tarki imbir. Smaż przez 2 minuty. Dodaj przyprawy: curry, kurkumę i słodką paprykę, smaż przez kolejne 2 minuty.
- Do garnka wlej wodę i przecier pomidorowy, dodaj dynię i soczewicę. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
- Do garnka dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora oraz mleko kokosowe. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
- Curry z kalafiorem i ciecierzycą podawaj z ryżem.