poniedziałek, września 05, 2022

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Banalnie prosta i ekspresowa w przygotowaniu zupa ziemniaczana z ryżem i dużą ilością marchewki, dzięki której zupa ma lekko słodki posmak. Pysznie i pożywnie! 
Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką - składniki:

  • 1 biała część pora
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 5 łyżek ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła


Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką - przepis:

  • W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut, często mieszając.
  • Pora z marchewką zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę  ziemniaki i surowy ryż. Zagotuj, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut, do miękkości ryżu i ziemniaków. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

niedziela, września 04, 2022

Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

Puszyste bułki drożdżowe do odrywania z gorzką i mleczną czekoladą.
Bułki drożdżowe z czekoladą


Bułki drożdżowe z czekoladą - składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 120 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 75 roztopionego i ostudzonego masła
  • 90 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 90 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułek


Bułki drożdżowe z czekoladą - przepis: 

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Teraz dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Bardzo krótko zagnieć, w przeciwnym razie czekolada zacznie się roztapiać. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  • Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 15 części i uformuj okrągłe bułeczki. Bułeczki przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na 35 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj rozkłóconym żółtkiem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

sobota, września 03, 2022

Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą

Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą

Zdrowe, pożywne, wegetariańskie, warzywne curry z kalafiorem, dynią, czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym.
Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą





Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą- składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm obranego imbiru
  • 350 ml wody
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g mrożonej dyni 
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 400 g kalafiora
  • 350 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz
  • olej do smażenia


Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na najmniejszych oczkach tarki imbir. Smaż przez 2 minuty. Dodaj przyprawy: curry, kurkumę i słodką paprykę, smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Do garnka wlej wodę i przecier pomidorowy, dodaj dynię i soczewicę. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. 
  • Do garnka dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora oraz mleko kokosowe. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Curry z kalafiorem i ciecierzycą podawaj z ryżem.
Smacznego!
Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą

Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą

piątek, września 02, 2022

Placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami

Ekspresowe w przygotowaniu, puszyste placki jogurtowe z jabłkami.
Placki jogurtowe z jabłkami


Placki jogurtowe z jabłkami - składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 2 małe jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • olej do smażenia


Placki jogurtowe z jabłkami - przepis:

  • Jogurt zmiksuj z jajkiem. Dodaj obrane jabłka starte na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki jogurtowe z jabłkami

czwartek, września 01, 2022

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Pyszna surówka z białej kapusty z dodatkiem papryki, kukurydzy i marchewki. Idealna do dań mięsnych i nie tylko. :)
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą - składniki:

  • 1 mała kapusta biała
  • 3 papryki, najlepiej w różnych kolorach
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 2 małe marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier


Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą - przepis:

  • Kapustę poszatkuj, dopraw solą, wygnieć dłonią, odstaw na bok na 15 minut.
  • Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę papryki, odsączoną kukurydzę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz majonez, drobno posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

środa, sierpnia 31, 2022

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros

Pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem w przyprawie gyros z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sosu majonezowo-ketchupowego oraz serami: mozzarellą i cheddar.
Zapiekanka gyros


Zapiekanka gyros - składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 czerwona cebula 
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 papryka czerwona
  • 6 ogórków konserwowych
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 100 g tartego sera cheddar
  • przyprawy: przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Zapiekanka gyros - przepis: 

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros. Włóż na minimum 45 minut do lodówki, a najlepiej na kilka godzin. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mięso, smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut - do zarumienienia. 
  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Paprykę pokrój w kostkę, a ogórka w plasterki. Paprykę i ogórka wymieszaj z odsączoną kukurydzą.
  • Majonez wymieszaj z ketchupem. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ryż, polej 1/3 sosu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/3 sera cheddar. Kolejno wyłóż mięso z cebulą, polej 1/3 sosu i posyp 1/3 mozzarelli oraz 1/3 sera cheddar. Na wierzch zapiekanki wyłóż wymieszane warzywa: paprykę, ogórka i kukurydzę. Polej pozostałym sosem i posyp pozostałymi serami. 
  • Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!

Zapiekanka gyros

wtorek, sierpnia 30, 2022

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z nadzieniem twarogowym zapiekane w słodkim, kremowym sosie budyniowym.
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym


Naleśniki z serem i budyniem - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki serem z zapiekane w sosie budyniowym - składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - składniki na sos budyniowy:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki: 

  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • cukier trzcinowy do posypania naleśników


Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - przepis:

  • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie serowe. Do miski przełóż ser, dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Energicznie wymieszaj na gładką masę.
  • Przygotowanym nadzieniem serowym posmaruj każdego naleśnika. Naleśniki zwijaj w rulon. 
  • Zawinięte naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Przygotuj sos budyniowy. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj cukier trzcinowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Zmiksuj na gładki sos.
  • Powstałym sosem zalej naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym.
  • Wierzch naleśników posyp cukrem trzcinowym.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger