Kruche ciasto na jasnym i ciemnym spodzie ze śliwkami i pianką bezową.
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki kakao
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na bezę:
- 6 białek
- 250 g cukru
Pozostałe składniki:
- około 700 g śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj żółtka, cukier i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kakao. Dokładnie zagnieć. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 1 godzinę do lodówki.
- Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w mące ziemniaczanej.
- Przygotuj piankę bezową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany.
- Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij część ciasta ciemnego z kakao i zetrzyj ciasto wprost do formy. Delikatnie dociśnij ręką. Na ciasto ciemne zetrzyj ciasto jasne. Dociśnij. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Na podpieczonym cieście ułóż śliwki. Piankę bezową równomiernie rozsmaruj na śliwkach.
- Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce na wierzch pianki bezowej.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.