Pożywny makaron z wędzonym boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem.
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - składniki:
- 350 g makaronu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 200 g boczku wędzonego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu + odrobina do posypania dania na talerzu
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, wędzona papryka
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj oliwę i masło. Kiedy masło się roztopi wrzuć drobno pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut, do zarumienienia, często mieszając. Dopraw solą, pieprzem, oregano i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty.
- Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 5 minut, do czasu aż pomidory zaczną pękać. Widelcem delikatnie naciśnij każdego pomidora, by wydobyć z ich środka soki. Wymieszaj. Dodaj wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Zagotuj zawartość patelni.
- Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. Dodaj parmezan, ponownie wymieszaj.