sobota, września 10, 2022

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Pyszne i pożywne klopsiki pieczone w piekarniku, a następnie zapiekane w aromatycznym, śmietanowym sosie pieczarkowym.
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym


Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na klopsiki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • olej do smażenia

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowym:

  • 1 kg pieczarek 
  • 2 cebule
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj klopsiki. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Kajzerki namocz w mleku. 
  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj zeszkloną cebulę, jajka, dobrze odciśnięte kajzerki, majonez i posiekaną  natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrób masę na klopsiki.
  • Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia wysmaruj niewielką ilością  oleju. 
  • Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując 1,5 - 2 cm odstęp.
  • Formę z klopsikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Śmietanę i śmietankę wymieszaj ze sobą. Do śmietanowej mieszanki dodaj kilka łyżek gorących pieczarek. Wymieszaj. Dodaj na patelnię. Sos dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z kuchenki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, ponownie wymieszaj.
  • Upieczone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Klopsiki zalej przygotowanym sosem pieczarkowym.
  • Klopsiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

piątek, września 09, 2022

Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

Puszyste placki przygotowane na bazie serka wiejskiego z dodatkiem tartego jabłka.
Placki z serka wiejskiego z jabłkiem



Placki z serka wiejskiego z jabłkiem - składniki:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia


Placki z serka wiejskiego z jabłkiem - przepis:

  • Do miski przełóż serek wiejski, wbij jajka. Krótko zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj starte na dużych oczkach tarki jabłka. Wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

czwartek, września 08, 2022

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Pożywny makaron z wędzonym boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. 
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g boczku wędzonego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu + odrobina do posypania dania na talerzu
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, wędzona papryka



Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj oliwę i masło. Kiedy masło się roztopi wrzuć drobno pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut, do zarumienienia, często mieszając. Dopraw solą, pieprzem, oregano i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 5 minut, do czasu aż pomidory zaczną pękać. Widelcem delikatnie naciśnij każdego pomidora, by wydobyć z ich środka soki. Wymieszaj. Dodaj wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Zagotuj zawartość patelni.
  • Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. Dodaj parmezan, ponownie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

środa, września 07, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto na jasnym i ciemnym spodzie ze śliwkami i pianką bezową.
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na kruche ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na bezę: 

  • 6 białek 
  • 250 g cukru

Pozostałe składniki:

  • około 700 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj żółtka, cukier i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kakao. Dokładnie zagnieć. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 1 godzinę do lodówki. 
  • Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Przygotuj piankę bezową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. 
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij część ciasta ciemnego z kakao i zetrzyj ciasto wprost do formy. Delikatnie dociśnij ręką. Na ciasto ciemne zetrzyj ciasto jasne. Dociśnij. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Na podpieczonym cieście ułóż śliwki. Piankę bezową równomiernie rozsmaruj na śliwkach. 
  • Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce na wierzch pianki bezowej. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

wtorek, września 06, 2022

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Esencjonalny, aromatyczny gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką, duszony w białym winie i bulionie warzywnym. Pycha!
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - składniki:

  • 1 kilogram wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g pieczarek
  • 250 ml białego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 3 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - przepis:

  • Wołowinę oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki wołowiny obtocz w mące.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć kawałki wołowiny, obsmaż z każdej strony. Wołowinę wyjmij z garnka, odłóż na bok.
  • Do garnka po smażeniu wołowiny wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez 8 minut. 
  • Do garnka wlej wino. Szpatułką zeskrob z dna garnka wszystko to, co się do niego przykleiło. Na średniej mocy palnika zredukuj wino o połowę. 
  • Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, krojone pomidory z puszki i bulion. Wymieszaj i zagotuj. 
  • Do garnka dodaj obsmażoną wołowinę i pokrojone w plasterki marchewki. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem.
Smacznego!
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

poniedziałek, września 05, 2022

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Banalnie prosta i ekspresowa w przygotowaniu zupa ziemniaczana z ryżem i dużą ilością marchewki, dzięki której zupa ma lekko słodki posmak. Pysznie i pożywnie! 
Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką - składniki:

  • 1 biała część pora
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 5 łyżek ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła


Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką - przepis:

  • W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut, często mieszając.
  • Pora z marchewką zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę  ziemniaki i surowy ryż. Zagotuj, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut, do miękkości ryżu i ziemniaków. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką

niedziela, września 04, 2022

Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

Puszyste bułki drożdżowe do odrywania z gorzką i mleczną czekoladą.
Bułki drożdżowe z czekoladą


Bułki drożdżowe z czekoladą - składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 120 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 75 roztopionego i ostudzonego masła
  • 90 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 90 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułek


Bułki drożdżowe z czekoladą - przepis: 

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Teraz dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Bardzo krótko zagnieć, w przeciwnym razie czekolada zacznie się roztapiać. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  • Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 15 części i uformuj okrągłe bułeczki. Bułeczki przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na 35 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj rozkłóconym żółtkiem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger