Zrazy ze schabu z kabanosem, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą duszone w sosie własnym. Prosto i pysznie!
Zrazy ze schabu - składniki:
- 1 kg schabu
- 12 kawałków kabanosów
- 12 plastrów wędzonego boczku
- 6 ogórków kiszonych
- 3 cebule (około 1 cebuli do zrazów + 2 cebule do sosu)
- musztarda delikatesowa
- 750 ml bulionu warzywnego lub wieprzowego
- 50 ml śmietany kremówki 30 %
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- opcjonalnie: mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Zrazy ze schabu - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dość cienko rozbij z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso dopraw solą i pieprzem.
- Każdy plaster mięsa w pierwszej kolejności posmaruj cienką warstwą musztardy, następnie ułóż plaster boczku, kawałek kabanosa, pół ogórka kiszonego i kawałek cebuli. Całość ściśle zwiń w roladkę.W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
- Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Do garnka z grubym dnem przełóż mięso i podsmażoną cebulę, dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej gorącym bulionem. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę.
- Zrazy dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu wlej śmietanę kremówkę. W razie potrzeby zagęść sos 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zimną wodą.
Smacznego!