piątek, września 16, 2022

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu z kabanosem, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą duszone w sosie własnym. Prosto i pysznie!
Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu - składniki:

  • 1 kg schabu 
  • 12 kawałków kabanosów
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 cebule (około 1 cebuli do zrazów + 2 cebule do sosu)
  • musztarda delikatesowa
  • 750 ml bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • opcjonalnie: mąka pszenna do zagęszczenia sosu


Zrazy ze schabu - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dość cienko rozbij z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso dopraw solą i pieprzem. 
  • Każdy plaster mięsa w pierwszej kolejności posmaruj cienką warstwą musztardy, następnie ułóż plaster boczku, kawałek kabanosa, pół ogórka kiszonego i kawałek cebuli. Całość ściśle zwiń w roladkę.W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Do garnka z grubym dnem przełóż mięso i podsmażoną cebulę, dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej gorącym bulionem. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. 
  • Zrazy dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu wlej śmietanę kremówkę. W razie potrzeby zagęść sos 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zimną wodą.
Smacznego!

czwartek, września 15, 2022

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Pyszne, warstwowe ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z brzoskwiniami, masy serowej oraz masy kajmakowej z mascarpone i orzechami włoskimi. 

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem



Ciasto brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 18 g mąki ziemniaczanej
  • 18 g oleju
  • szczypta soli
  • do nasączenia: około 2/3 szklanki soku z brzoskwiń z puszki

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na masę brzoskwiniową:

  • 2 puszki brzoskwiń
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr wrzątku

Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 600 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 220 g jasnych herbatników
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • dodatkowo: mleko do posmarowania herbatników

Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki dokładnie rozpuść w 1 litrze wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do galaretek dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Trzykrotnie mielony twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier puder, zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Mascarpone krótko utrzyj. Dodawaj po łyżce kajmaku cały czas miksując. Do masy dodaj drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie wyłóż tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, kolejno masę serową, następnie herbatniki. Herbatniki posmaruj niewielką ilością mleka. Następnie wyłóż masę kajmakową z orzechami. Ciasto włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

wtorek, września 13, 2022

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Pyszny wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to doskonałe w smaku danie składające się z kawałków schabu smażonych na głębokim oleju, a następnie połączonych z aromatycznym i wyrazistym sosem słodko-kwaśnym. Bardzo polecam! :)

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - składniki na sos słodko-kwaśny:

  • 0,5 szklanki miodu
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - pozostałe składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka rozmiar L
  • 750 ml oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki czerwone
  • sól i pieprz
  • do zagęszczenia: 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: garść posiekanego szczypiorku, garść sezamu


Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
  • W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą.
  • W osobnym naczyniu rozkłóć jajka.
  • Każdy kawałek schabu najpierw obtocz w mieszance mąki i mąki kukurydzianej, następnie panieruj w jajku, ponownie obtocz w mieszance mąk.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej do 180 stopni Celsjusza około 750 ml oleju. Na głęboki, dobrze rozgrzany olej w kilku partiach wrzucaj kawałki schabu w przygotowanej panierce i smaż przez 6-7 minut - do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
  • Wylej olej po smażeniu mięsa. Wok lub patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. 
  • W misce wymieszaj składniki na sos słodko-kwaśny, czyli: miód, ocet ryżowy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.
  • Do woka lub na patelnię dodaj usmażony schab i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia.
  • Wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Powstałą mieszankę dodaj na patelnię i cały czas mieszając gotuj przez około 2 minuty - do czasu, aż sos zgęstnieje. 
  • Dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie kawałki wieprzowiny były pokryte sosem.
  • Wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podawaj posypaną szczypiorkiem i sezamem. 
Smacznego!

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

poniedziałek, września 12, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Z tym przepisem z pewnością poradzi sobie każdy. Bardzo polecam!

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka rozmiar M
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g masła

Pozostałe składniki:

  • 800 g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki kisielu cytrynowego (proszku)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Kruche ciasto ze śliwkami - przepis: 

  • W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj żółtka, śmietanę kremówkę i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do zamrażarki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut. 
  • Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Do śliwek dodaj cukier, kisiel (proszek) i cynamon. Dokładnie wymieszaj. 
  • Śliwki ściśle ułóż na podpieczonym spodzie, skórką do dołu.
  • Z zamrażarki wyjmij ciasto. Zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami




Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl

sobota, września 10, 2022

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Pyszne i pożywne klopsiki pieczone w piekarniku, a następnie zapiekane w aromatycznym, śmietanowym sosie pieczarkowym.
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym


Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na klopsiki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • olej do smażenia

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowym:

  • 1 kg pieczarek 
  • 2 cebule
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj klopsiki. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Kajzerki namocz w mleku. 
  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj zeszkloną cebulę, jajka, dobrze odciśnięte kajzerki, majonez i posiekaną  natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrób masę na klopsiki.
  • Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia wysmaruj niewielką ilością  oleju. 
  • Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując 1,5 - 2 cm odstęp.
  • Formę z klopsikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Śmietanę i śmietankę wymieszaj ze sobą. Do śmietanowej mieszanki dodaj kilka łyżek gorących pieczarek. Wymieszaj. Dodaj na patelnię. Sos dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z kuchenki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, ponownie wymieszaj.
  • Upieczone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Klopsiki zalej przygotowanym sosem pieczarkowym.
  • Klopsiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym

piątek, września 09, 2022

Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

Puszyste placki przygotowane na bazie serka wiejskiego z dodatkiem tartego jabłka.
Placki z serka wiejskiego z jabłkiem



Placki z serka wiejskiego z jabłkiem - składniki:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia


Placki z serka wiejskiego z jabłkiem - przepis:

  • Do miski przełóż serek wiejski, wbij jajka. Krótko zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj starte na dużych oczkach tarki jabłka. Wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

Placki z serka wiejskiego z jabłkiem

czwartek, września 08, 2022

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Pożywny makaron z wędzonym boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. 
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g boczku wędzonego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu + odrobina do posypania dania na talerzu
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, wędzona papryka



Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj oliwę i masło. Kiedy masło się roztopi wrzuć drobno pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut, do zarumienienia, często mieszając. Dopraw solą, pieprzem, oregano i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 5 minut, do czasu aż pomidory zaczną pękać. Widelcem delikatnie naciśnij każdego pomidora, by wydobyć z ich środka soki. Wymieszaj. Dodaj wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Zagotuj zawartość patelni.
  • Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. Dodaj parmezan, ponownie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger