Pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Z tym przepisem z pewnością poradzi sobie każdy. Bardzo polecam!
Kruche ciasto ze śliwkami - składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka rozmiar M
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 125 g masła
Pozostałe składniki:
- 800 g śliwek
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki kisielu cytrynowego (proszku)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami - przepis:
- W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj żółtka, śmietanę kremówkę i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do zamrażarki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Do śliwek dodaj cukier, kisiel (proszek) i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Śliwki ściśle ułóż na podpieczonym spodzie, skórką do dołu.
- Z zamrażarki wyjmij ciasto. Zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl