Pyszne, jesienne ciasto na kruchym kakaowym spodzie z puszystą, lekką jak chmurka pianką śmietankową i śliwkami.
Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na kakaowy spód:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek z jajek rozmiar L
Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na sernik:
- 5 białek z jajek rozmiar L
- szczypta soli
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 800 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
Pozostałe składniki:
- 450 g śliwek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sernik bez sera ze śliwkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie część - jedną większą, a drugą nieco mniejszą.
- Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na minimum 45 minut, natomiast mniejszą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki (na minimum 45 minut).
- Schłodzone ciasto w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj warstwę serową. Białka zmiksuj wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany.
- W osobnej misce zmiksuj śmietanę z proszkiem budyniowym. Do śmietany dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę serową wyłóż na podpieczony spód.
- Śliwki umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na połówki i obtocz w mące ziemniaczanej. Śliwki ułóż na masie serowej skórką do masy. Wyjęte z zamrażarki ciasto zetrzyj na śliwki, na dużych oczkach tarki.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.