poniedziałek, września 26, 2022

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Pyszne, jesienne ciasto na kruchym kakaowym spodzie z puszystą, lekką jak chmurka pianką śmietankową i śliwkami.
Sernik bez sera ze śliwkami


Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na kakaowy spód:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek z jajek rozmiar L

Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na sernik:

  • 5 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)

Pozostałe składniki:

  • 450 g śliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sernik bez sera ze śliwkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie część - jedną większą, a drugą nieco mniejszą. 
  • Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na minimum 45 minut, natomiast mniejszą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki (na minimum 45 minut). 
  • Schłodzone ciasto w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj warstwę serową. Białka zmiksuj wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. 
  • W osobnej misce zmiksuj śmietanę z proszkiem budyniowym. Do śmietany dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę serową  wyłóż na podpieczony spód.
  • Śliwki umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na połówki i obtocz w mące ziemniaczanej. Śliwki ułóż na masie serowej skórką do masy. Wyjęte z zamrażarki ciasto zetrzyj na śliwki, na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. 
Smacznego!
Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

sobota, września 24, 2022

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawa z kurczaka składająca się z piersi kurczaka marynowanego w słodkim sosie chili, ciemnym sosie sojowym i ketchupie oraz z dodatkiem marchewki, papryki i brokuła.
Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonej mini marchewki
  • 1 duża papryka
  • 1 brokuł
  • sól i pieprz


Kolorowa potrawka z kurczaka - przepis:

  • Marchewkę wyjmij z zamrażarki co najmniej godzinę wcześniej przed przygotowywaniem potrawki.
  • W miseczce wymieszaj: słodki sos chili, sos sojowy i ketchup.
  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą. Mięso połącz z powyższą marynatą, wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki. 
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • Podsmaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj marchewkę, smaż 3 minuty, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 3 minuty. Dodaj różyczki brokuła. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Do warzyw dodaj mięso, smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw potrawkę solą i pieprzem.

Smacznego!
Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

czwartek, września 22, 2022

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

Soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz kotlety drobiowe panierowane w opiekanych kawałkach chleba. Minimum składników - maksimum smaku! 
Kotlety pożarskie


Kotlety pożarskie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz


Kotlety pożarskie - przepis: 

  • Bułkę kajzerkę zalej mlekiem i odstaw na bok na około 15 minut - do namoczenia. 
  • Chleb tostowy pokrój w kostkę, rozsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mięso z kurczaka bardzo drobno posiekaj. Ewentualnie mięso można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale przez największe oczka.
  • Do miski dodaj mięso, dobrze odciśniętą bułkę, śmietankę, sól i pieprz.  Dokładnie wymieszaj mięsną masę. 
  • Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcję mięsa i obtaczaj w przygotowanych kawałkach opieczonego chleba tostowego.
  • Kotlety krótko smaż na dobrze rozgrzanym oleju - na złoto, po około 1 minutę na stronę. 
  • Następnie kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Kotlety pożarskie

poniedziałek, września 19, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Proste, pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami i budyniem.

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem



Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g masła

Pozostałe składniki:

  • 900 ml mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • około 650 g śliwek


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
  • W trakcie chłodzenia ciasta ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
  • Wyjmij z lodówki blachę do pieczenia z wylepionym ciastem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wypestkuj.
  • Na ostudzony, podpieczony spód wyłóż równomiernie budyń. Na budyniu ułóż śliwki - skórką do budyniu. Z zamrażarki wyjmij mniejszą część ciasta. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż je na śliwkach. Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

sobota, września 17, 2022

Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili

Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili

Pyszna surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli, z dodatkiem słodkiego sosu chili. Pycha!
Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili


Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili - składniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili - przepis:

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. 
  • Do kapusty dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Dodaj również majonez, słodki sos chili, sos sojowy i sok z cytryny. Wymieszaj. Wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!
Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili

Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili


Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

piątek, września 16, 2022

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu z kabanosem, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą duszone w sosie własnym. Prosto i pysznie!
Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu - składniki:

  • 1 kg schabu 
  • 12 kawałków kabanosów
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 cebule (około 1 cebuli do zrazów + 2 cebule do sosu)
  • musztarda delikatesowa
  • 750 ml bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • opcjonalnie: mąka pszenna do zagęszczenia sosu


Zrazy ze schabu - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dość cienko rozbij z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso dopraw solą i pieprzem. 
  • Każdy plaster mięsa w pierwszej kolejności posmaruj cienką warstwą musztardy, następnie ułóż plaster boczku, kawałek kabanosa, pół ogórka kiszonego i kawałek cebuli. Całość ściśle zwiń w roladkę.W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Do garnka z grubym dnem przełóż mięso i podsmażoną cebulę, dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej gorącym bulionem. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. 
  • Zrazy dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu wlej śmietanę kremówkę. W razie potrzeby zagęść sos 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zimną wodą.
Smacznego!

czwartek, września 15, 2022

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Pyszne, warstwowe ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z brzoskwiniami, masy serowej oraz masy kajmakowej z mascarpone i orzechami włoskimi. 

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem



Ciasto brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 18 g mąki ziemniaczanej
  • 18 g oleju
  • szczypta soli
  • do nasączenia: około 2/3 szklanki soku z brzoskwiń z puszki

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na masę brzoskwiniową:

  • 2 puszki brzoskwiń
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr wrzątku

Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 600 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 220 g jasnych herbatników
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • dodatkowo: mleko do posmarowania herbatników

Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki dokładnie rozpuść w 1 litrze wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do galaretek dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Trzykrotnie mielony twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier puder, zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Mascarpone krótko utrzyj. Dodawaj po łyżce kajmaku cały czas miksując. Do masy dodaj drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie wyłóż tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, kolejno masę serową, następnie herbatniki. Herbatniki posmaruj niewielką ilością mleka. Następnie wyłóż masę kajmakową z orzechami. Ciasto włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger