niedziela, października 09, 2022

Kurczak marynowany w sosie barbecue

Kurczak marynowany w sosie barbecue

Świetny przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w sosie barbecue. Palce lizać!
Kurczak marynowany w sosie barbecue


Kurczak marynowany w sosie barbecue - składniki:

  • 6 nóg kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz


Kurczak marynowany w sosie barbecue - przepis:

  • Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. 
  • Do miseczki przełóż cebulę, czosnek i pozostałe składniki marynaty, czyli ketchup, musztardę, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej, cukier brązowy, papryki: słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz.
  • Kurczaka oczyść i osusz. Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.  
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak marynowany w sosie barbecue

Kurczak marynowany w sosie barbecue

sobota, października 08, 2022

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Pyszne, jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami zatopionymi w galaretce oraz  wyśmienitym kremem składającym się z mascarpone, jogurtu greckiego i kremówki.
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na ciasto marchewkowe: 

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 300 g obranej marchewki
  • szczypta soli

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na warstwę jabłkowo-gruszkową:

  • 750 g jabłek
  • 250 g gruszek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 350 g gęstego jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • W drugiej misce zmiksuj jajka wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj olej, sól i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Pod koniec miksowania w kilku partiach dodaj suche składniki, krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Jabłka i gruszki obierz, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i wodę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Zdejmij z kuchenki, wsyp galaretki, energicznie wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego stężenia. Tężejącą masę wyłóż na blat ciasta marchewkowego, wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim na gęsty krem, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę, dodaj do mascarpone z jogurtem greckim, krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Trzy czwarte kremu wyłóż na stężałą warstwę jabłkowo-gruszkową, ułóż blat ciasta marchewkowego, wyłóż pozostałą porcję kremu. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem


czwartek, października 06, 2022

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Szybki, pyszny i pożywny makaron z dodatkiem kurczaka, boczku, cukinii, pomidorków koktajlowych i zielonego pesto.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią


Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 cukinia
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • olej do smażenia

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Boczek pokrój w kostkę. Na suchej patelni podsmaż boczek na rumiano. Odstaw na bok.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia. 
  • Na patelnię z kurczakiem dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż 5 minut. Kolejno dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, smaż 3 minuty. Następnie dodaj zielone pesto, podsmażony boczek i ugotowany makaron. Smaż przez 5 minut. Pod koniec smażenia wlej śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

wtorek, października 04, 2022

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Pyszna, ekspresowa w przygotowaniu, idealna zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i z grilla, surówka z sałaty lodowej z dodatkiem marchewki, pomidora, rzodkiewek i ogórka oraz sosem czosnkowym.
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży pomidor
  • 6-8 rzodkiewek
  • 0,5 długiego ogórka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką - przepis:

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki, pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórka i rzodkiewki pokrojone w półplasterki. Delikatnie wymieszaj.
  • Majonez wymieszaj z jogurtem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Sos dodaj do warzyw, ponownie delikatnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

niedziela, października 02, 2022

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni, czyli makaron grube rurki nadziewany szpinakiem z dodatkiem ricotty, sera Dziugas i jajka, zapiekany pod sosem pomidorowym i tartą mozzarellą.
Cannelloni ze szpinakiem


Cannelloni ze szpinakiem - składniki:

  • 200 g makaronu cannelloni
  • 600 g mrożonego, siekanego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 100 g tartego sera Dziugas
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia

Cannelloni ze szpianakiem - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Cannelloni ze szpinakiem - przepis:

  • Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowaniem cannelloni, by zdążył się rozmrozić. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Wlej przecier pomidorowy i bulion. Dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. Zagotuj. Gotuj pod uchyloną pokrywką na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Do rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku dodaj ricottę, ser Dziugas, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
  • Makaron cannelloni nadziej przygotowanym farszem szpinakowym. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. W formie ułóż nadziany makaron. Polej sosem pomidorowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po upływie tego czasu posyp cannelloni tartą mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

piątek, września 30, 2022

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Wyjątkowo pyszny, sezonowy, świetnie się prezentujący, puszysty sernik ze śliwkami i bezą. Prawdziwe niebo w gębie!
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 100 g zimnego masła

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na sernik:

  • 700 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 64 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Sernik ze śliwkami i bezą - składniki na warstwę śliwkową:

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 165 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny


Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezę. Możesz ją nawet przygotować dzień przed pieczeniem sernika. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksuj. 
  • Na papierze do pieczenia odrysuj dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Papier do pieczenia przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika. Masę na bezę wyłóż na papier do pieczenia, wypełniając nią odrysowany okrąg. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Bezę susz przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw bezę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Dno tortownicy o wymiarach około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Formę wylep przygotowanym ciastem - zarówno dno, jak i brzegi formy na wysokość około 4 cm. Ciasto nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut - do zezłocenia.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę również ubij na sztywno. 
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj proszek budyniowy, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do masy serowej delikatnie wmieszaj łyżką ubitą śmietanę, a następnie ubite białka. Ciasto przelej na podpieczony spód. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę śliwkową. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i przełóż do garnka. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu, aż śliwki puszczą sok i zaczną się delikatnie rozpadać. 
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszankę powoli wlewaj do garnka ze śliwkami, cały czas mieszaj, gotuj do zgęstnienia. Śliwki zdejmij z palnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone śliwki wyłóż na wierzch ostudzonego sernika. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Na sernik wyłóż bezę. Sernik możesz jeszcze włożyć na pół godziny do lodówki. 
Smacznego!
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

środa, września 28, 2022

Placki na skyrze z jabłkami

Placki na skyrze z jabłkami

Pyszne i puszyste, idealne na śniadanie lub słodką przekąskę, placuszki przygotowane na bazie jogurtu typu islandzkiego Skyr z dodatkiem jabłek.
Placki na skyrze z jabłkami


Placki na skyrze z jabłkami - składniki:

  • 250 g jogurtu typu islandzkiego skyr
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placuszków

Placki na skyrze z jabłkami - przepis:

  • Do miski przełóż skyr, jajka, cukier waniliowy, cukier trzcinowy i olej. Krótko zmiksuj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszaj łyżką. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na skyrze z jabłkami

Placki na skyrze z jabłkami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger