Świetny przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w sosie barbecue. Palce lizać!
Kurczak marynowany w sosie barbecue - składniki:
- 6 nóg kurczaka
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz
Kurczak marynowany w sosie barbecue - przepis:
- Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Do miseczki przełóż cebulę, czosnek i pozostałe składniki marynaty, czyli ketchup, musztardę, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej, cukier brązowy, papryki: słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz.
- Kurczaka oczyść i osusz. Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
- Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.
- Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.