Pyszny, rozpływający się w ustach, idealny na weekendowy obiad indyk duszony w sosie śmietankowym z marchewką i koperkiem.
Indyk duszony w sosie - składniki:
- 600 g filetu z indyka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- 0,5 pęczka koperku
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, zioła prowansalskie
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Indyk duszony w sosie - przepis:
- Filety z piersi indyka oczyść, osusz, pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż indyka do zarumienienia. Odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, smaż przez 3 minuty.
- W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion włóż kawałki przesmażonego mięsa wraz z cebulą i marchewką. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
- Po upływie powyższego czasu do sosu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj. W razie potrzeby zagęść sos 1 łyżką mąki wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Całość gotuj na średniej mocy palnika.
- Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.