piątek, października 14, 2022

Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

Pyszny, rozpływający się w ustach, idealny na weekendowy obiad indyk duszony w sosie śmietankowym z marchewką i koperkiem. 
Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie - składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek  granulowany, tymianek, zioła prowansalskie
  • mąka pszenna  do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Indyk duszony w sosie - przepis:

  • Filety z piersi indyka oczyść, osusz, pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż indyka do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, smaż przez 3 minuty. 
  • W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion włóż kawałki przesmażonego mięsa wraz z cebulą i marchewką. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Po upływie powyższego czasu do sosu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj. W razie potrzeby zagęść sos 1 łyżką mąki wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Całość gotuj na średniej mocy palnika. 
  • Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.
Smacznego!
Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

środa, października 12, 2022

Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą

Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą

Wyśmienita, lekka, zdrowa i pożywna sałatka składająca się z mixu sałat, awokado, mozzarelli, tuńczyka i zielonych oliwek.
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą


Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garście mixu sałat
  • 125 g mozzarelli
  • 150 g tuńczyka w oliwie
  • 0,5 małej cebuli
  • 12 zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1/3 pęczka szczypiorku


Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - przepis:

  • Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki. 
  • Na duży talerz wyłóż mix sałat. Dopraw solą i pieprzem, ułóż kolejno: kawałki awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę, kawałki tuńczyka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół oliwki.
  • Sałatkę skrop oliwą z oliwek, ponownie dopraw solą i pieprzem oraz posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą

Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą

Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą


niedziela, października 09, 2022

Kurczak marynowany w sosie barbecue

Kurczak marynowany w sosie barbecue

Świetny przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w sosie barbecue. Palce lizać!
Kurczak marynowany w sosie barbecue


Kurczak marynowany w sosie barbecue - składniki:

  • 6 nóg kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz


Kurczak marynowany w sosie barbecue - przepis:

  • Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. 
  • Do miseczki przełóż cebulę, czosnek i pozostałe składniki marynaty, czyli ketchup, musztardę, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej, cukier brązowy, papryki: słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz.
  • Kurczaka oczyść i osusz. Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.  
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak marynowany w sosie barbecue

Kurczak marynowany w sosie barbecue

sobota, października 08, 2022

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Pyszne, jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami zatopionymi w galaretce oraz  wyśmienitym kremem składającym się z mascarpone, jogurtu greckiego i kremówki.
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na ciasto marchewkowe: 

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 300 g obranej marchewki
  • szczypta soli

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na warstwę jabłkowo-gruszkową:

  • 750 g jabłek
  • 250 g gruszek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 350 g gęstego jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • W drugiej misce zmiksuj jajka wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj olej, sól i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Pod koniec miksowania w kilku partiach dodaj suche składniki, krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Jabłka i gruszki obierz, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i wodę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Zdejmij z kuchenki, wsyp galaretki, energicznie wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego stężenia. Tężejącą masę wyłóż na blat ciasta marchewkowego, wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim na gęsty krem, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę, dodaj do mascarpone z jogurtem greckim, krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Trzy czwarte kremu wyłóż na stężałą warstwę jabłkowo-gruszkową, ułóż blat ciasta marchewkowego, wyłóż pozostałą porcję kremu. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem

Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem


czwartek, października 06, 2022

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Szybki, pyszny i pożywny makaron z dodatkiem kurczaka, boczku, cukinii, pomidorków koktajlowych i zielonego pesto.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią


Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 cukinia
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • olej do smażenia

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Boczek pokrój w kostkę. Na suchej patelni podsmaż boczek na rumiano. Odstaw na bok.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia. 
  • Na patelnię z kurczakiem dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż 5 minut. Kolejno dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, smaż 3 minuty. Następnie dodaj zielone pesto, podsmażony boczek i ugotowany makaron. Smaż przez 5 minut. Pod koniec smażenia wlej śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią

wtorek, października 04, 2022

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Pyszna, ekspresowa w przygotowaniu, idealna zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i z grilla, surówka z sałaty lodowej z dodatkiem marchewki, pomidora, rzodkiewek i ogórka oraz sosem czosnkowym.
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży pomidor
  • 6-8 rzodkiewek
  • 0,5 długiego ogórka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką - przepis:

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki, pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórka i rzodkiewki pokrojone w półplasterki. Delikatnie wymieszaj.
  • Majonez wymieszaj z jogurtem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Sos dodaj do warzyw, ponownie delikatnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

niedziela, października 02, 2022

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni, czyli makaron grube rurki nadziewany szpinakiem z dodatkiem ricotty, sera Dziugas i jajka, zapiekany pod sosem pomidorowym i tartą mozzarellą.
Cannelloni ze szpinakiem


Cannelloni ze szpinakiem - składniki:

  • 200 g makaronu cannelloni
  • 600 g mrożonego, siekanego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 100 g tartego sera Dziugas
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia

Cannelloni ze szpianakiem - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Cannelloni ze szpinakiem - przepis:

  • Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowaniem cannelloni, by zdążył się rozmrozić. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Wlej przecier pomidorowy i bulion. Dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. Zagotuj. Gotuj pod uchyloną pokrywką na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Do rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku dodaj ricottę, ser Dziugas, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
  • Makaron cannelloni nadziej przygotowanym farszem szpinakowym. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. W formie ułóż nadziany makaron. Polej sosem pomidorowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po upływie tego czasu posyp cannelloni tartą mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger