Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem roztopionej białej czekolady. Pycha! Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Sernik z białą czekoladą - składniki na spód:
- 125 g herbatników
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
Sernik z białą czekoladą - składniki na masę serową:
- 750 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- 3 jajka
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
Sernik z białą czekoladą - składniki na polewę:
- 60 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g białej czekolady
Sernik z białą czekoladą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przełóż twaróg, cukier i budyń waniliowy (proszek). Miksuj na niskich obrotach miksera do momentu, aż masa stanie się gładka i jednolita. Stopniowo dodawaj całe jajka. Po każdym dodaniu jajka miksuj masę przez 30 sekund.
- W rondelku bardzo mocno podgrzej śmietankę, ale jej nie zagotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Jeszcze lekko ciepłą i płynną śmietankę z czekoladą dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Na dno formy wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzącą wodą.
- Boki tortownicy również wyłóż papierem do pieczenia. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód.
- Sernik wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
- Po ostudzeniu, udekoruj sernik polewą. Śmietankę bardzo mocno podgrzej, ale jej nie gotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie rozprowadź na powierzchni sernika.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.