Pyszne, aromatyczne i soczyste pulpety drobiowe z mozzarellą i parmezanem zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem sera Dziugas.
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
- 125 g mozzarelli
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, cebula suszona, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne
- dodatkowo: 75 g tartego, twardego sera (użyłam sera Dziugas, ale może też być parmezan albo cheddar)
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, szczypta cukru
- oliwa z oliwek
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez 15 minut.
- Filety z piersi kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. W misce wymieszaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę, parmezan, jajko, cebulę suszoną, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub oliwą z oliwek. Pulpety przełóż do naczynia. Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zalej pulpety sosem pomidorowym, a wierzch posyp serem. Pulpety piecz jeszcze przez 10 minut.