Wyśmienity przepis na ryż z kurczakiem w lekko słodkim sosie przygotowanym na bazie mleka kokosowego z dodatkiem żurawiny. Pychota!
Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 250 g ryżu długoziarnistego (najlepiej sprawdza się Uncle Ben's)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 g mleka kokosowego
- 0,5 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
- 2 łyżki soku z limonki
- garść natki pietruszki
- składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka curry + 2 łyżki tartego, świeżego imbiru + 2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną - przepis:
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwę, curry, tarty imbir oraz sól i pieprz.
- Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Powstałą marynatę dodaj do kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Ryż długoziarnisty gotuj 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj kurczaka, smaż do zarumienienia.
- Na patelnię wlej bulion. Gotuj na dość dużej mocy palnika przez 5 minut.
- Na patelnię dodaj ugotowany ryż, mleko kokosowe oraz żurawinę. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 8 minut, do odparowania większości płynu.
- Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem.
- Przed podaniem możesz posypać danie posiekaną natkę pietruszki.