Lekkie jak puszek, miękkie rogaliki drożdżowe z marmoladą, które w cieście zawierają serek wiejski. Pycha!
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 30 g drożdży
- 240 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 200 g odcedzonego serka wiejskiego
- szczypta soli
- ulubiona marmolada
- dodatkowo: mleko do posmarowania rogalików
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, pozostałe 2 łyżki cukru, olej i odcedzony serek wiejski. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
- Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Po wyrośnięciu posmaruj rogaliki ciepłym mlekiem.
- Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem.