Lekkie i puszyste placki z dodatkiem ricotty. Idealne na śniadanie!
Placki z ricottą - składniki:
- 2 jajka
- 250 g ricotty
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 ml mleka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder lub ulubiony dżem
Placki z ricottą - przepis:
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do drugiej miski dodaj żółtka, ricottę oraz cukry: trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Do masy delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem.