sobota, listopada 12, 2022

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Wyśmienite ciasto składające się z puszystego, wilgotnego, kakaowego biszkoptu, bananów i dwóch rodzajów kremu: straciatella i czekoladowego. Ciasto bananowa straciatella to wypiek, który warto wypróbować! :)
Ciasto bananowa straciatella



Ciasto bananowa straciatella - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 g oleju

Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem straciatella:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 75 g gorzkiej czekolady

Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek Nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki: 

  • 5 średniej wielkości bananów
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto bananowa straciatella - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt kakaowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem straciatella. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i skrop sokiem z cytryny. Pokrojone banany ściśle ułóż na pierwszym blacie biszkoptu. Wyłóż krem straciatella. Ułóż drugi blat biszkoptu, delikatnie dociśnij.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj krem czekoladowy, cały czas miksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem czekoladowy wyłóż na drugi blat biszkoptu. Wierzch ciasta posyp białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

czwartek, listopada 10, 2022

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Pyszny sposób na aromatycznego kurczaka, smażonego w wyśmienitym sosie teriyaki z dodatkiem miodu i sosu sojowego oraz sezamu.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem


Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - przepis:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • przyprawy: po szczypcie świeżo mielonego pieprzu czarnego, imbiru, soli czosnkowej, słodkiej papryki i cynamonu
  • 2,5 łyżki sosu teriyaki
  • 2,5 łyżki miodu
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • olej do smażenia

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - składniki:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj pieprz, imbir, sól czosnkową, słodką paprykę i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj tak, by każdy kawałek mięsa był dobrze oblepiony mieszanką. 
  • Do drugiego, mniejszego naczynia wlej sos teriyaki, miód i sos sojowy. Wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut - do zarumienienia. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj mieszankę sosu teriyaki, miodu i sosu sojowego. Mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sezam, wymieszaj. 
  • Kurczaka podawaj z ryżem długoziarnistym.
Smacznego!
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

wtorek, listopada 08, 2022

Oszukane flaki z kurczaka

Oszukane flaki z kurczaka

Wyśmienity pomysł na oszukane flaczki z kurczaka. Jeśli nie przepadasz za flakami w tradycyjnej odsłonie, zdecydowanie polecam Ci ten przepis!
Oszukane flaki z kurczaka

Oszukane flaki z kurczaka - składniki:

  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • 5 podudzi z kurczaka (pałki)
  • 3-4 marchewki (około 350 g)
  • 1 pietruszka 
  • mały kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz


Oszukane flaczki z kurczaka - przepis: 

  • Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Dodaj oczyszczone ćwiartki, podudzia oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj na niskiej mocy palnika, w międzyczasie zbierz ścięte białko, czyli białą pianę.
  • Następnie dodaj do garnka umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz sól. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij z garnka mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Teraz dodaj do garnka pokrojoną w kostkę białą część pora. Gotuj przez 10 minut. 
  • Ostudzone mięso pokrój w kostkę, marchewki również pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Mięso i warzywa dodaj do zupy. Dodaj również sos sojowy oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową i w razie potrzeby sól oraz pieprz. 
  • Przygotuj zasmażkę. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Do rondelka wlej chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszaj. Zasmażkę wlej do zupy. Wymieszaj. 
  • Flaczki podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Oszukane flaki z kurczaka

Oszukane flaki z kurczaka

niedziela, listopada 06, 2022

Placki z ricottą

Placki z ricottą

Lekkie i puszyste placki z dodatkiem ricotty. Idealne na śniadanie!
Placki z ricottą


Placki z ricottą - składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub ulubiony dżem


Placki z ricottą - przepis:

  • Białka oddziel od żółtek. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Do drugiej miski dodaj żółtka, ricottę oraz cukry: trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Do masy delikatnie wmieszaj ubite białka. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem. 
Smacznego!
Placki z ricottą

Placki z ricottą

Placki z ricottą

piątek, listopada 04, 2022

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Wyjątkowo pyszna i kremowa, jesienna, zdrowa zupa z dyni. 
Zupa z dyni


Zupa z dyni - składniki:

  • 500 g obranej dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy + 1 łyżeczka imbiru
  • dodatkowo: śmietana kremówka 30% + płatki chili


Zupa krem z dyni - przepis:

  • W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Dodaj imbir i kurkumę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. Do garnka wlej gorący bulion. Garnek przykryj pokrywką, całość zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut.
  • Pomidora sparz, obierz, usuń szypułki, pokrój i dodaj do zupy. 
  • Gotuj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij garnek z kuchenki, wlej mleko. Zupę zmiksuj blenderem. 
  • Zupę podawaj z odrobiną śmietany kremówki 30% i płatkami chili. 
Smacznego!
Zupa z dyni

środa, listopada 02, 2022

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Lekkie jak puszek, miękkie rogaliki drożdżowe z marmoladą, które w cieście zawierają serek wiejski. Pycha!
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g drożdży
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g odcedzonego serka wiejskiego
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada
  • dodatkowo: mleko do posmarowania rogalików


Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, pozostałe 2 łyżki cukru, olej i odcedzony serek wiejski. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Po wyrośnięciu posmaruj rogaliki ciepłym mlekiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem.
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

niedziela, października 30, 2022

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Obłędnie pyszne ciasteczka składające się prawie z samych ziaren: pestek słonecznika i dyni, płatków migdałowych i sezamu. Oj, trudno się od nich oderwać!
Ciastka Florentynki


Ciastka Florentynki - składniki:

  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g pestek słonecznika
  • 120 g płatków migdałowych
  • 50 g pestek dyni
  • 35 g sezamu

Ciastka Florentynki - przepis:

  • Jajko z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. Do powstałej masy dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe, pestki dyni i sezam. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Masę wykładaj łyżką na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie, okrągłe ciasteczka.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 11 minut.
Smacznego!
Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki


Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger