Wyśmienity, puszysty murzynek przekładany kremem cytrynowym z dodatkiem polewy czekoladowej.
Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na ciasto:
- 0,5 szklanki wody
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 6 łyżek kakao
- 5 jajek rozmiar L
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Murzynek z kremem cytrynowej - składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania galaretki cytrynowy
- 3/4 szklanki wrzącej wody
Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na polewę czekoladową:
- 50 g mleka
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Murzynek z kremem cytrynowym - przepis:
- Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego połączenia się składników i powstania gładkiej, jednolitej masy. Pozostaw do ostudzenia.
- Białka oddziel od żółtek
- Do ostudzonej mieszanki dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj krem. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego tężenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
- Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj galaretkę do ubitej śmietany. Masę włóż na 15 minut do lodówki.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
- Złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż tężejący krem, przykryj drugim blatem ciasta. Polewę wylej na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.