Pyszne i aromatyczne, a do tego wspaniale chrupiące drobiowe kotlety siekane z dodatkiem papryki, pora, kukurydzy i parmezanu. Polecam!
Drobiowe kotlety siekane z warzywami - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
- 1 średnia czerwona papryka
- mała, biała część pora
- 150 g kukurydzy
- 3 jajka rozmiar M
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- dodatkowo: mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Drobiowe kotlety siekane z warzywami - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki.
- Paprykę i pora pokrój w drobną kostkę.
- Do miski dodaj posiekane mięso, paprykę, pora, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie, okrągłe kotlety, a następnie panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.