Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z tuńczykiem, awokado, ciecierzycą, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem z dodatkiem dressingu cytrynowego.
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju (około 300 g)
- 1 awokado
- 1 puszka ciecierzycy
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 długi ogórek
- 0,5 czerwonej cebuli
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki na sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - przepis:
- Awokado pokrój w kostkę, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
- Do miski przełóż tuńczyka, awokado, odsączoną ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórka i cebulę. Wymieszaj.
- Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, garść natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól.
- Dressing dodaj do sałatki, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.