Pyszne, intensywne i wyraziste w smaku śledzie z suszonymi pomidorami, musztardą francuską i octem balsamicznym.
Śledzie z suszonymi pomidorami - składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 1 średniej wielkości cebula
- słoik 250 g suszonych pomidorów w oleju (waga całego słoika: pomidory + zalewa)
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- natka pietruszki do podania
- świeżo mielony pieprz
Śledzie z suszonymi pomidorami - przepis:
- Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
- Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
- Śledzie przełóż do miski. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj. Kolejno dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Ponownie wymieszaj.
- Śledzie z dodatkami przełóż do słoika. Dodaj olej ze słoika z suszonymi pomidorami, olej rzepakowy oraz ocet balsamiczny. Dokładnie zakręć słoik i delikatnie przemieszaj, przekręcając zamkniętym słoikiem w górę i w dół.
- Śledzie wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.