Aromatyczne, wyjątkowo pyszne, miękkie i wilgotne ciasto korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady i powideł śliwkowych.
Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki:
- 120 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (polecam z Kotanyi)
- 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki śmietany 18%
- około 200 g powideł śliwkowych
Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki na polewę:
- 25 g masła
- 25 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W rondelku roztop masło. Zdejmij z kuchenki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się czekolady. Teraz dodaj przesiane kakao. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, kawą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Jajka zmiksuj z brązowym cukrem na jasną i puszystą masę.
- Cały czas miksując, dodaj do ubitych jajek ekstrakt z wanilii i śmietanę. Kolejno dodawaj naprzemiennie mąkę i roztopione masło z pozostałymi składnikami.
- Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy, kolejno wyłóż na środku, na całej długości foremki pasek powideł śliwkowych, przykryj drugą połową ciasta. W trakcie pieczenia powidła śliwkowe opadną na dno, ale tak ma być.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
- Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie udekoruj polewą.
- Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
Smacznego!
Inspiracja: przyslijprzepis.pl
Inspiracja: przyslijprzepis.pl