Najlepszy, sprawdzony przepis na potrawę wigilijną, jaką jest groch z kapustą.
Kapusta z grochem - składniki:
- 200 g łuskanego grochu (połówki)
- 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (użyłam z Winiar)
- 450 g kiszonej kapusty z marchewką
- 1 cebula
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki kminku
- olej do smażenia
Groch z kapustą - przepis:
- Połówki grochu zalej 1250 ml zimnej wody. Odstaw na minimum 12 godzin do namoczenia. Najlepiej zalać groch poprzedniego dnia wieczorem i tak pozostawić na całą noc.
- Na drugi dzień groch wraz z wodą przełóż do garnka. W razie potrzeby dolej więcej wody - taką ilość, by w całości pokryła groch.
- Groch zagotuj, zbierz pianę, następnie dodaj koncentrat bulionu warzywnego, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości. Zdejmij pokrywkę i pozostaw groch do odparowania.
- Kapustę przepłucz na sitku i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Kapustę przełóż do drugiego, czystego garnka, podlej niewielką ilością wody (około 0,5 szklanki) i gotuj przez około 25 minut - do miękkości.W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka, w razie potrzeby dolej wody.
- Na patelnię wlej olej, dobrze rozgrzej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Smaż do zeszklenia. Dodaj kapustę. Smaż 10 minut. Dodaj groch. Smaż 5 minut. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.