piątek, grudnia 09, 2022

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Najlepszy, sprawdzony przepis na potrawę wigilijną, jaką jest groch z kapustą. 
Kapusta z grochem


Kapusta z grochem - składniki:

  • 200 g łuskanego grochu (połówki)
  • 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (użyłam z Winiar)
  • 450 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki kminku
  • olej do smażenia

    Groch z kapustą - przepis:

    • Połówki grochu zalej 1250 ml zimnej wody. Odstaw na minimum 12 godzin do namoczenia. Najlepiej zalać groch poprzedniego dnia wieczorem i tak pozostawić na całą noc. 
    • Na drugi dzień groch wraz z wodą przełóż do garnka. W razie potrzeby dolej więcej wody - taką ilość, by w całości pokryła groch. 
    • Groch zagotuj, zbierz pianę, następnie dodaj koncentrat bulionu warzywnego, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości. Zdejmij pokrywkę i pozostaw groch do odparowania.
    • Kapustę przepłucz na sitku i posiekaj na mniejsze kawałki.
    • Kapustę przełóż do drugiego, czystego garnka, podlej niewielką ilością wody (około 0,5 szklanki) i gotuj przez około 25 minut - do miękkości.W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka, w razie potrzeby dolej wody. 
    • Na patelnię wlej olej, dobrze rozgrzej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Smaż do zeszklenia. Dodaj kapustę. Smaż 10 minut. Dodaj groch. Smaż 5  minut. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. 
    Smacznego!
    Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    środa, grudnia 07, 2022

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Aromatyczne, wyjątkowo pyszne, miękkie i wilgotne ciasto korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady i powideł śliwkowych. 
    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi






    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki:

    • 120 g masła
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki kakao
    • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1,5 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (polecam z Kotanyi)
    • 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • około 200 g powideł śliwkowych

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki na polewę:

    • 25 g masła
    • 25 ml mleka
    • 50 g gorzkiej czekolady

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - przepis:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
    • W rondelku roztop masło. Zdejmij z kuchenki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się czekolady. Teraz dodaj przesiane kakao. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
    • Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, kawą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
    • Jajka zmiksuj z brązowym cukrem na jasną i puszystą masę. 
    • Cały czas miksując, dodaj do ubitych jajek ekstrakt z wanilii i śmietanę. Kolejno dodawaj naprzemiennie mąkę i roztopione masło z pozostałymi składnikami. 
    • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy, kolejno wyłóż na środku, na całej długości foremki pasek powideł śliwkowych, przykryj drugą połową ciasta. W trakcie pieczenia powidła śliwkowe opadną na dno, ale tak ma być.
    • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
    • Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie udekoruj polewą. 
    • Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
    Smacznego!
    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi
    Inspiracja: przyslijprzepis.pl

    poniedziałek, grudnia 05, 2022

    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Pyszne, intensywne i wyraziste w smaku śledzie z suszonymi pomidorami, musztardą francuską i octem balsamicznym.
    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Śledzie z suszonymi pomidorami - składniki:

    • 500 g filetów śledziowych
    • 4 łyżki musztardy francuskiej
    • 1 średniej wielkości cebula
    • słoik 250 g suszonych pomidorów w oleju (waga całego słoika:  pomidory + zalewa)
    • 6 łyżek oleju rzepakowego
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • natka pietruszki do podania
    • świeżo mielony pieprz

    Śledzie z suszonymi pomidorami - przepis:

    • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
    • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
    • Śledzie przełóż do miski. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj. Kolejno dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Ponownie wymieszaj. 
    • Śledzie z dodatkami przełóż do słoika. Dodaj olej ze słoika z suszonymi pomidorami, olej rzepakowy oraz ocet balsamiczny. Dokładnie zakręć słoik i delikatnie przemieszaj, przekręcając zamkniętym słoikiem w górę i w dół. 
    • Śledzie wstaw na kilka godzin do lodówki. 
    • Śledzie podawaj posypane natką pietruszki. 
    Smacznego!
    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Śledzie z suszonymi pomidorami

    Śledzie z suszonymi pomidorami

    sobota, grudnia 03, 2022

    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe

    Wyśmienite, świąteczne ciasto składające się z biszkoptu makowego, wyrazistego kremu chałwowego oraz kremu śmietankowego. Idealne dopełnienie stanowi dodatek malinowej konfitury. Polecam!
    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe - składniki na biszkopt makowy:

    • 4 jajka
    • 106 g cukru
    • 80 g mąki pszennej tortowej
    • 26 g mąki ziemniaczanej
    • 4,5 łyżki maku
    • 26 g oleju 

    Ciasto makowo-chałwowe - składniki na krem chałwowy:

    • 600 ml mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 żółtka
    • 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
    • 200 g miękkiego masła
    • 300 g chałwy waniliowej

    Ciasto makowo-chałwowe - składniki na krem śmietankowy:

    • 300 ml śmietany kremówki 30%
    • 250 g mascarpone
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 3 łyżki zimnej wody

    Pozostałe składniki:

    • około 250 g konfitury malinowej
    • 50 g płatków migdałowych

    Ciasto makowo-chałwowe - przepis:

    • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
    • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
    • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
    • Przygotuj krem chałwowy. W rondelku zagotuj 350 ml wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka i proszek budyniowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
    • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.Na koniec dodaj rozdrobnioną chałwę, krótko zmiksuj.
    • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA! Do swojego ciasta nie dodałam żelatyny, co sprawiło, że krem śmietankowy był mniej stabilny, co można zauważyć na zdjęciach. Dlatego zmodyfikowałam przepis i zalecam dodanie do kremu śmietankowego żelatyny.
    • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
    • Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni do ładnego zarumienienia.
    • Złóż ciasto. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmaruj konfiturę malinową, kolejno wyłóż krem chałwowy, przykryj drugim blatem biszkoptu, posmaruj cienką warstwą konfitury malinowej, wyłóż krem śmietankowy. Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
    • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
    Smacznego!
    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe

    Ciasto makowo-chałwowe




      czwartek, grudnia 01, 2022

      Śledzie w sosie salsa

      Śledzie w sosie salsa

      Idealne na Wigilię, pyszne śledzie w aromatycznym sosie salsa składającym się z marchewki, papryki, czosnku, koncentratu pomidorowego i ketchupu. To jeden z najlepszych sposobów na wigilijne śledzie!
      Śledzie w sosie salsa


      Śledzie w sosie salsa - składniki:

      • 1 kg filetów śledziowych
      • 1/4 szklanki octu 10%
      • 1 cebula
      • 12 łyżek oleju
      • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
      • 1 marchewka
      • 1 czerwona papryka
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
      • 1,5 łyżeczki cukru
      • 4 łyżki ketchupu
      • 200 g koncentratu pomidorowego

      Śledzie w sosie salsa - przepis: 

      • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
      • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
      • Śledzie przełóż do metalowej miski, zalej octem i wymieszaj. Odłóż na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj śledzie.
      • Na patelnię wlej 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 5 minut. 
      • Kolejno dodaj na patelnię pokrojoną w słupki marchewkę, smaż 4 minuty. 
      • Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, wlej kolejne 3 łyżki oleju, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie. Smaż kolejne 3 minuty lub kilka minut dłużej - do momentu, aż warzywa będą wystarczająco miękkie.  
      • Na patelnię dodaj cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz ocet z miski ze śledziami. Wymieszaj, gotuj 3 minuty. Dodaj pozostałe 6 łyżek oleju. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
      • Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników. 
      • Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po co najmniej 16 godzinach spędzonych w lodówce. 

      Smacznego!
      Śledzie w sosie salsa

      Śledzie w sosie salsa

      Śledzie w sosie salsa

      Śledzie w sosie salsa

      poniedziałek, listopada 28, 2022

      Soczyste kotlety z kurczaka

      Soczyste kotlety z kurczaka

      Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i soczyste kotleciki z kurczaka, które z pewnością posmakują nie tylko najmłodszym. 
      Soczyste kotlety z kurczaka

      Soczyste kotlety z kurczaka - składniki:

      • 1 filet z piersi kurczaka (około 350-400 g)
      • 2 łyżki jogurtu greckiego
      • 2 żółtka 
      • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 ząbki czosnku
      • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
      • olej do smażenia

      Soczyste kotlety z kurczaka - przepis: 

      • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
      • Do miski przełóż jogurt grecki, żółtka, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
      • Pokrojone kawałki kurczaka przełóż do marynaty i wstaw na około 1 godzinę  do lodówki. 
      • Kawałki kurczaka obtoczone w marynacie smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia. 
      Smacznego!
      Soczyste kotlety z kurczaka

      Soczyste kotlety z kurczaka

      Soczyste kotlety z kurczaka

      sobota, listopada 26, 2022

      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Pyszne, idealne na nadchodzące święta ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego z brzoskwiniami i kremu śmietankowego.
      Makowa panienka z brzoskwiniami


      Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:

      • 6 jajek 
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 szklanka maku
      • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

      Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:

      • 750 ml mleka
      • 100 g cukru
      • 2 łyżki cukru waniliowego
      • 4 żółtka z jajek rozmiar L
      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 300 g miękkiego masła

      Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem śmietankowy:

      • 600 ml śmietany kremówki 30%
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2,5 łyżeczki żelatyny
      • 1/4 szklanki zimnej wody

      Pozostałe składniki:

      • 1 puszka brzoskwiń 
      • około 50 g białej czekolady
      • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki soku z brzoskwiń + 2 łyżki soku z cytryny

      Makowa panienka z brzoskwiniami - przepis:

      • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mak oraz aromat migdałowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą.
      • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
      • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
      • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
      • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
      • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
      • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
      • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny. Wyłóż 1/3 kremu budyniowego, następnie brzoskwinie pokrojone w kostkę i pozostałą część kremu budyniowego. Ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy. Całość oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
      • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
      Smacznego!
      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Makowa panienka z brzoskwiniami

      Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger