Wspaniałe, pyszne, a do tego świetnie prezentujące się warstwowe, kremowe, mocno wiśniowe ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu śmietankowo-jogurtowego, warstwy wiśniowej oraz kremu śmietankowego z mascarpone.
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na biszkopt makowy:
- 4 jajka
- 106 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 26 g mąki ziemniaczanej
- 4,5 łyżki maku
- 26 g oleju
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na krem jogurtowo-śmietankowy:
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
- 400 ml wrzątku
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g cukru pudru
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę wiśniową:
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
- 700 ml wrzątku
- 300 g wiśni
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę śmietankową:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 75 g białej czekolady
Ciasto wiśniowo-makowe - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Przygotuj krem śmietankowo-jogurtowy. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj. Następnie w kilku partiach wlej ostudzoną galaretkę (UWAGA!!! Galaretka nie może być tężejąca!). Po każdym dodaniu krótko zmiksuj.
- Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Ciasto wstaw na około 2 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia.
- Przygotuj warstwę wiśniową. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- Wiśnie zmiksuj blenderem na mus.
- Do lekko stężałej galaretki dodaj mus wiśniowy, wymieszaj. Powstałą masę wylej na krem w blaszce. Ponownie wstaw do lodówki, by masa wiśniowa całkowicie stężała.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Krem śmietankowy wyłóż na warstwę wiśniową. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Inspiracja: malacukierenka.pl