Długo gotowana, najlepsza kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, śliwkami i miodem. Kapusta przygotowana z tego przepisu jest naprawdę wyśmienita!
Najlepsza kapusta wigilijna - składniki:
- 80 g suszonych grzybów
- 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 1 cebula
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 60 g suszonych śliwek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: 4 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz
Najlepsza kapusta wigilijna - przepis:
- Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin.
- Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Grzyby drobno pokrój.
- Kapustę kiszoną opłucz, pokrój i przełóż do garnka. Dodaj również pokrojone grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Do kapusty wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe.
- Do garnka wlej bulion, dodaj drobno pokrojone śliwki oraz miód. Całość gotuj na najniższej mocy palnika przez 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę bulionu.
- Pod koniec gotowania dodaj do kapusty sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj.