Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli.
Śledzie w sosie tatarskim - składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
- 0,5 cebuli
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3 wiązki szczypiorku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
- 0,5 łyżeczki miodu
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
Śledzie w sosie tatarskim - składniki:
- Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
- Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim.