Wyśmienite wafle tortowe przełożone masą mleczną z Nutellą oraz masą orzechowo-kakaową, oblane polewą czekoladową, które swym smakiem przypominają popularne cukierki Michałki. Pycha!
Wafle Michałki - składniki:
- 3 suche wafle tortowe
- 60 g orzechów laskowych
- 170 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka w proszku + 3 łyżki mleka w proszku
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki Nutelli
- 1,5 łyżki kakao
Wafle Michałki - składniki na polewę:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 15 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
Wafle Michałki - przepis:
- Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Orzechy wsyp na suchą ściereczkę, umieść między dłońmi i energicznie potrzyj, by pozbyć się skórki. Orzechy laskowe drobno posiekaj.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj serek homogenizowany i mleko w proszku (1 szklankę). Pod koniec miksowania dodaj Nutellę, wymieszaj.
- Odłóż 1/3 masy. Dodaj do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszaj.
- Na pierwszym waflu rozsmaruj masę z kakao i posiekanymi orzechami. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij.
- Do pozostałej masy dodaj 3 łyżki mleka w proszku, krótko zmiksuj. Masę rozsmaruj na drugim waflu. Przykryj trzecim waflem, lekko dociśnij. Na wierzchu wafla połóż deskę do krojenia, by lekko go dociążyć. Tak przygotowanego wafla włóż na minimum 4 godziny do lodówki.
- Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop masło, śmietanę kremówkę i czekoladę. Połącz do uzyskania jednolitej masy, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Polewę rozsmaruj na wierzchu wafla. Włóż do lodówki do zastygnięcia.
- Wafla wyjmij z lodówki i pokrój na mniejsze prostokąty.
- Wafle Michałki przechowuj w lodówce.
Inspiracja: zjemto.blog