Naleśniki nadziane aromatycznym farszem składającym się z mielonego mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, kukurydzy i koncentratu pomidorowego, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą.
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na farsz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wieprzowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, oregano, bazylia
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na sos pomidorowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Pozostałe składniki:
- 350 g tartej, żółtej mozzarelli
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj.
- Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
- Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj mielone mięso. Smaż 12 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, kurkumą, oregano i bazylię.
- Na patelnię wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
- Na patelnię dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
- Zrób sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut bez przykrycia.
- Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku wyłóż porcję nadzienia mięsnego, posyp porcją sera i zwiń w rulony.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą.
- Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.