Ekspresowe w przygotowaniu, idealne na jeden kęs, imprezowe roladki z tortilli z pysznymi dodatkami: serkiem śmietankowym, papryką, mozzarellą, salami i sałatą lodową. Świetnie sprawdzą się na sylwestra i nie tylko.
Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - składniki:
- 4 duże tortille
- 180 g puszystego serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- 1 mała papryka czerwona
- 125 g tartej lub drobno pokrojonej mozzarelli
- 12 plastrów salami
- 8 liści sałaty lodowej
- przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół sycylijskich
Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - przepis:
- Do miseczki przełóż serek śmietankowy, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Dokładnie wymieszaj.
- Na każdej tortilli rozsmaruj porcję serka śmietankowego z dodatkami, ułóż 3 plastry salami i 2 liście sałaty lodowej pozbawionej twardego nerwu.
- Tortille zwiń ściśle, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.