Idealne na śniadanie lub podwieczorek placki jogurtowe z sokiem z cytryny i malinami.
Cytrynowe placki jogurtowe z malinami - składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- garść malin (jeśli używasz malin mrożonych, rozmróź je przed użyciem)
- olej do smażenia
- dodatkowo: cukier puder, ulubiony dżem
Cytrynowe placki jogurtowe z malinami - przepis:
- W misce wymieszaj jogurt, jajka i sok z cytryny. Dodaj mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Dodaj cukier trzcinowy, ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Na każdym placku ułóż 2-3 maliny. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem.