Makaron z tuńczykiem, czosnkiem, zielonymi oliwkami i natką pietruszki to danie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Minimum składników, maksimum smaku!
Makaron z tuńczykiem i oliwkami - składniki:
- 250 g makaronu
- 3 ząbki czosnku
- 75 g odcedzonych zielonych oliwek
- 200 g tuńczyka w oleju
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- dodatkowo: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
- garść tartego parmezanu
Makaron z tuńczykiem i oliwkami - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty cały czas mieszając. Dodaj masło i pokrojone na cienkie plasterki oliwki. Smaż 3 minuty. Dodaj tuńczyka wraz z zalewą, smaż jeszcze 2 minuty.
- Na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Smaż 2 minuty.
- Danie wyłóż na talerze, posyp tartym parmezanem.