Kakaowy biszkopt przekładany aksamitnym, puszystym kremem jogurtowym i bananami.
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 106 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 26 g kakao
- 26 ml oleju
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - składniki na krem jogurtowy:
- 8 bananów
- kilka łyżek soku z cytryny
- 25 g żelatyny
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 350 ml śmietany kremówki
- 800 g jogurtu greckiego
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - przepis:
- W pierwszej kolejności zrób biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kaka. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Przygotuj krem jogurtowy. Pięć bananów obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny. Pozostałe trzy banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Do jogurtu greckiego dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego, wymieszaj. Powstałą mieszankę cienkim strumieniem wlej do jogurtu greckiego, dokładnie zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę kremówkę. Wymieszaj łyżką.
- Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu. Wyłóż 1/3 kremu jogurtowego, ułóż połówki bananów, wyłóż połowę pozostałego kremu, równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Do pozostałego kremu dodaj pokrojone w kostkę banany, wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta.
- Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
- Ciasto włóż na całą noc do lodówki.