Doskonały przepis na piersi z kurczaka podane w towarzystwie kremowego sosu przygotowanego na bazie bulionu drobiowego i mleka kokosowego z dodatkiem soku z limonki, papryki i czosnku. Polecam! :)
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 400 g mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- garść natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - przepis:
- Kurczaka dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj piersi z kurczaka i smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut z każdej strony, aż będą zarumienione. Piersi z kurczaka zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 6 minut - do miękkości warzyw.
- W wysokim naczyniu wymieszaj bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlej na patelnię. Dodaj kurkumę. Zawartość patelni doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
- Na patelnię wlej mleko kokosowe. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj sok z limonki i śmietanę, wymieszaj. Na patelnię dodaj kurczaka. Dopraw solą i pieprzem.
- Patelnię przykryj pokrywką. Całość gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
- Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.