Pyszna, zdrowa i pożywna, zielona surówka z ogórków i awokado z wyśmienitym dresingiem składającym się z: soku z limonki, oliwy z oliwek, słodkiego sosu chili, czosnku i natki pietruszki.
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - składniki:
- 2 krótkie ogórki
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 małego pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - przepis:
- Ogórki obierz i drobno pokrój.
- Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę. Pokrój w drobną kostkę.
- W misce wymieszaj ogórki z awokado.
- Do małego słoiczka dodaj wszystkie składniki na dressing, czyli sok z limonki, oliwę z oliwek, słodki sos chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Słoik zakręć, energicznie wstrząśnij, by dobrze wymieszać składniki.
- Gotowym dressingiem polej surówkę.