Mocno chrupiące kotlety drobiowe panierowane w krakersach i serze cheddar. Pycha!
Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
- około 250 g krakersów
- 125 g tartego sera cheddar
- 2 jajka + 2 łyżki mleka
- przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka złocista (użyłam z firmy Kamis)
- olej do smażenia
Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem - przepis:
- Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Krakersy zmiksuj blenderem na drobne okruszki. Do zmiksowanych krakersów dodaj starty na średnich oczkach tarki cheddar. Dokładnie wymieszaj.
- Do wysokiego naczynia wbij jajka i wlej mleko. Miksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut - do uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Kawałki kurczaka w pierwszej kolejności panieruj w ubitych jajkach, a następnie w krakersach wymieszanych z cheddarem.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.