Pełna smaku i warzyw, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z pulpecikami i ryżem.
Zupa z pulpecikami i ryżem - składniki na pulpety:
- 750 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 75 g ryżu długoziarnistego
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia pulpetów
Zupa z pulpecikami i ryżem - pozostałe składniki:
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 75 g ryżu długoziarnistego
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
- 0,5 pęczka koperku
- przyprawy: sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Zupa z pulpecikami i ryżem - przepis:
- Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób mięsną masę. Dodaj pół szklanki ryżu. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w mące.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i roztop masło. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Smaż przez 5 minut. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Do garnka wlej gorący bulion. Zawartość garnka zagotuj. Dodaj pulpeciki, ponownie zagotuj. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut. Dodaj ryż. Gotuj kolejne 10 minut.
- Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj sok z cytryny. Dodaj również chochlę gorącej zupy. Całość zmiksuj mikserem.
- Garnek zdejmij z ognia. Powyższą mieszankę wlej do zupy, energicznie wymieszaj. Garnek z zupą ponownie postaw na ogniu, zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek.