Lekkie, pyszne, zdrowe danie składające się z pieczonego w parmezanie, czosnku i ziołach kurczaka, cukinii i pomidorków koktajlowych.
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cukinia
- około 15 pomidorków koktajlowych lub daktylowych
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła włoskie
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
- W misce wymieszaj parmezan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, zioła włoskie, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dokładnie natrzyj 2/3 powyższej mieszanki z parmezanem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż plastry cukinii i posyp pozostałą 1/3 mieszanki z parmezanem. Na cukinii ułóż kurczaka. Wokół kurczaka ułóż pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.