wtorek, stycznia 31, 2023

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Przepyszne i niezwykle aromatyczne placki na skyrze z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i budyniu waniliowego. Z podanego poniżej przepisu usmażysz prawdziwą górę tych wyśmienitych placuszków. Bardzo polecam!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze


Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - składniki:

  • 500 g naturalnego skyru
  • 3 jajka rozmiar L
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • olej do smażenia

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - przepis:

  • Do miski przełóż skyr, dodaj jajka, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ponownie zmiksuj do połączenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

niedziela, stycznia 29, 2023

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Lekkie, pyszne, zdrowe danie składające się z pieczonego w parmezanie, czosnku i ziołach kurczaka, cukinii i pomidorków koktajlowych.
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cukinia
  • około 15 pomidorków koktajlowych lub daktylowych
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła włoskie

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. 
  • W misce wymieszaj parmezan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, zioła włoskie, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dokładnie natrzyj 2/3 powyższej mieszanki z parmezanem.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż  plastry cukinii i posyp pozostałą 1/3 mieszanki z parmezanem. Na cukinii ułóż kurczaka. Wokół kurczaka ułóż pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

piątek, stycznia 27, 2023

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kremem budyniowym i kremem mascarpone z Nutellą. 
Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej - składniki:

  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki: 

  • około 300 g jasnych herbatników
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki Nutelli
  • około 50 g gorzkiej czekolady

Kostka Królowej - przepis:

  • Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 0,5 szklanki mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • W garnku zagotuj pozostałe 1,5 szklanki mleka. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Teraz na gotujące się mleko ze śmietaną wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z żółtkami i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż ściśle herbatniki. Wyłóż 1/3 kremu, kolejną warstwę herbatników, ponownie 1/3 kremu, znowu herbatniki i pozostałą 1/3 kremu. Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Mascarpone zmiksuj z Nutellą. Powstały krem wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

środa, stycznia 25, 2023

Zupa z pulpecikami i ryżem

Zupa z pulpecikami i ryżem

Pełna smaku i warzyw, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z pulpecikami i ryżem. 
Zupa z pulpecikami i ryżem

Zupa z pulpecikami i ryżem - składniki na pulpety:

  • 750 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g ryżu długoziarnistego
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia pulpetów

Zupa z pulpecikami i ryżem - pozostałe składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 75 g ryżu długoziarnistego
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Zupa z pulpecikami i ryżem - przepis:

  • Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób mięsną masę. Dodaj pół szklanki ryżu. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w mące.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i roztop masło. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Smaż przez 5 minut. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Do garnka wlej gorący bulion. Zawartość garnka zagotuj. Dodaj pulpeciki, ponownie zagotuj. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut. Dodaj ryż. Gotuj kolejne 10 minut.
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj sok z cytryny. Dodaj również chochlę gorącej zupy. Całość zmiksuj mikserem.
  • Garnek zdejmij z ognia. Powyższą mieszankę wlej do zupy, energicznie wymieszaj. Garnek z zupą ponownie postaw na ogniu, zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek. 
Smacznego!
Zupa z pulpecikami i ryżem

Zupa z pulpecikami i ryżem

Zupa z pulpecikami i ryżem

niedziela, stycznia 22, 2023

Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem

Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem

Mocno chrupiące kotlety drobiowe panierowane w krakersach i serze cheddar. Pycha!
Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem


Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • około 250 g krakersów
  • 125 g tartego sera cheddar
  • 2 jajka + 2 łyżki mleka
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka złocista (użyłam z firmy Kamis)
  • olej do smażenia


Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem - przepis: 

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw pieprzem i przyprawą do kurczaka. 
  • Krakersy zmiksuj blenderem na drobne okruszki. Do zmiksowanych krakersów dodaj starty na średnich oczkach tarki cheddar. Dokładnie wymieszaj. 
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka i wlej mleko. Miksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut - do uzyskania jasnej i puszystej masy. 
  • Kawałki kurczaka w pierwszej kolejności panieruj w ubitych jajkach, a następnie w krakersach wymieszanych z cheddarem. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem

Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem

Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem

Chrupiące kotlety drobiowe z cheddarem

piątek, stycznia 20, 2023

Ciasto Hawana

Ciasto Hawana

Przepyszne ciasto na wilgotnym, cienkim biszkopcie z dużą ilością kremu budyniowego z ananasami, bezą kokosową i gorzką czekoladą. 
Ciasto Hawana

Ciasto Hawana - składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Ciasto Hawana - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 18 g mąki ziemniaczanej
  • 18 g oleju
  • szczypta soli

Ciasto Hawana - składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 2 puszki ananasa

Pozostałe składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Ciasto Hawana - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezę kokosową. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego. 
  • Kawałki ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Dodaj do kremu budyniowego, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy z ananasem. Na wierzch wyłóż bezę kokosową, lekko dociśnij. 
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę z mlekiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Na bezie kokosowej zrób z roztopionej czekolady esy-floresy. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Hawana

Ciasto Hawana

Ciasto Hawana

Ciasto Hawana

środa, stycznia 18, 2023

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Pyszna, zdrowa i pożywna, zielona surówka z ogórków i awokado z wyśmienitym dresingiem składającym się z: soku z limonki, oliwy z oliwek, słodkiego sosu chili, czosnku i natki pietruszki.
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - składniki:

  • 2 krótkie ogórki
  • 2 awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz


Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - przepis:

  • Ogórki obierz i drobno pokrój.
  • Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę. Pokrój w drobną kostkę. 
  • W misce wymieszaj ogórki z awokado.
  • Do małego słoiczka dodaj wszystkie składniki na dressing, czyli sok z limonki, oliwę z oliwek, słodki sos chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Słoik zakręć, energicznie wstrząśnij, by dobrze wymieszać składniki. 
  • Gotowym dressingiem polej surówkę. 
Smacznego!
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger