Przepis na pieczone w aromatycznych ziołach ziemniaki, marchewkę i cukinię. Te pieczone warzywa to idealny dodatek do obiadu - pasuje do wszystkiego. Prosto, szybko i pysznie. :)
Warzywa pieczone w ziołach - składniki:
- 600 g obranych ziemniaków
- 400 g obranej marchewki
- 3,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 ząbki czosnku
Warzywa pieczone w ziołach - przepis:
- Ziemniaki pokrój w łódeczki, a marchewkę w grube plastry.
- Do miski wrzuć ziemniaki i marchewkę, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Warzywa przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Do miski dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj pozostałe 0,5 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
- Cukinię dodaj na blachę z ziemniakami i marchewką, delikatnie przemieszaj. Całość piecz jeszcze przez kolejne 20 minut - do miękkości i zarumienienia warzyw.