środa, lutego 08, 2023

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie jednogarnkowe z boczkiem, kiełbasą, ziemniakami i papryką. 
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą


Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - składniki:

  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • 600 g kiełbasy
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 papryki czerwone
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia


Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - przepis:

  • W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Całość smaż przez około 8 minut - do zeszklenia cebuli i zarumienienia boczku.
  • Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i słodką paprykę. Smaż 5 minut. Całość zalej gorącym bulionem. 
  • Garnek przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut. 
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj jeszcze przez 5 minut. 
  • Wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 3 minuty. 
Smacznego!
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

poniedziałek, lutego 06, 2023

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Proste i szybkie tosty z pieczonym boczkiem i serem żółtym. Tosty z boczkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację.

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym - składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany


Tosty z boczkiem i serem żółtym - przepis:

  • Plastry boczku ułóż na kratce z wyposażenia piekarnika, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • W misce wymieszaj śmietanę kremówkę z 3/4 startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.
  • Złóż tosty. Na dolną kromkę chleba wyłóż mieszankę śmietanki z serem, ułóż 2 plastry boczku, ponownie mieszankę ze śmietanką i serem żółtym. Przykryj drugą kromką chleba. 
  • Tosty przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu tostów rozłóż pozostałą mieszankę sera ze śmietaną i pozostały żółty ser.
  • Tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

sobota, lutego 04, 2023

Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

Pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z  warstwy kajmakowej z herbatnikami i kremu kokosowego. Polecam! 
Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g kakao
  • 36 ml oleju
  • szczypta soli

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na krem kokosowy:

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 125 g wiórków kokosowych

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na warstwę kajmakową:

  • około 350 g jasnych herbatników
  • 1 puszka kajmaku (około 450 g)

Pozostałe składniki:

  • przesiane kakao do oprószenia ciasta


Ciasto kokosowo-krówkowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem kokosowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder oraz wiórki kokosowe. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Puszkę kajmaku włóż do garnka do połowy wypełnionego gorącą wodą. Odstaw na bok na 15 minut. Następnie otwórz puszkę i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu kajmak będzie się łatwiej rozsmarowywał na cieście. 
  • Złóż ciasto. Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 1/3 kremu kokosowego, następnie ułóż herbatniki, kolejno rozsmaruj kajmak, ułóż kolejną warstwę herbatników. Teraz wyłóż mniej więcej połowę pozostałego kremu przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostały krem. Wierzch ciasta oprósz przesianym kakao. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

czwartek, lutego 02, 2023

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Przepis na pieczone w aromatycznych ziołach ziemniaki, marchewkę  i cukinię. Te pieczone warzywa to idealny dodatek do obiadu - pasuje do wszystkiego. Prosto, szybko i pysznie. :)   
Warzywa pieczone w ziołach


Warzywa pieczone w ziołach - składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 400 g obranej marchewki
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 ząbki czosnku


Warzywa pieczone w ziołach - przepis:

  • Ziemniaki pokrój w łódeczki, a marchewkę w grube plastry. 
  • Do miski wrzuć ziemniaki i marchewkę, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Warzywa przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Do miski dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj pozostałe 0,5 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. 
  • Cukinię dodaj na blachę z ziemniakami i marchewką, delikatnie przemieszaj. Całość piecz jeszcze przez kolejne 20 minut - do miękkości i zarumienienia warzyw.
Smacznego!
Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

wtorek, stycznia 31, 2023

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Przepyszne i niezwykle aromatyczne placki na skyrze z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i budyniu waniliowego. Z podanego poniżej przepisu usmażysz prawdziwą górę tych wyśmienitych placuszków. Bardzo polecam!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze


Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - składniki:

  • 500 g naturalnego skyru
  • 3 jajka rozmiar L
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • olej do smażenia

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - przepis:

  • Do miski przełóż skyr, dodaj jajka, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ponownie zmiksuj do połączenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

niedziela, stycznia 29, 2023

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Lekkie, pyszne, zdrowe danie składające się z pieczonego w parmezanie, czosnku i ziołach kurczaka, cukinii i pomidorków koktajlowych.
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cukinia
  • około 15 pomidorków koktajlowych lub daktylowych
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła włoskie

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. 
  • W misce wymieszaj parmezan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, zioła włoskie, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dokładnie natrzyj 2/3 powyższej mieszanki z parmezanem.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż  plastry cukinii i posyp pozostałą 1/3 mieszanki z parmezanem. Na cukinii ułóż kurczaka. Wokół kurczaka ułóż pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

piątek, stycznia 27, 2023

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kremem budyniowym i kremem mascarpone z Nutellą. 
Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej - składniki:

  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki: 

  • około 300 g jasnych herbatników
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki Nutelli
  • około 50 g gorzkiej czekolady

Kostka Królowej - przepis:

  • Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 0,5 szklanki mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • W garnku zagotuj pozostałe 1,5 szklanki mleka. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Teraz na gotujące się mleko ze śmietaną wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z żółtkami i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż ściśle herbatniki. Wyłóż 1/3 kremu, kolejną warstwę herbatników, ponownie 1/3 kremu, znowu herbatniki i pozostałą 1/3 kremu. Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Mascarpone zmiksuj z Nutellą. Powstały krem wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Kostka królowej (bez pieczenia)

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger