Pyszny kurczak smażony w gęstym, słodkim sosie przygotowanym na bazie słodkiego sosu chili podany w towarzystwie kremowego ryżu kokosowego. Prosty i szybki obiad w 20 minut!
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na ryż kokosowy:
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
- 400 g mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na kurczaka po azjatycku:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki słodkiego sosu chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- około 4 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej do smażenia
- dodatkowo: sezam + szczypiorek z 1 cebulki dymki
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ryż kokosowy. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 400 g mleka kokosowego, solą i cukrem. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Ustaw niską moc palnika i gotuj ryż przez około 15 minut - do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu.
- Przygotuj sos. Do rondelka wsyp brązowy cukier, dodaj słodki sos chili, sos sojowy, olej sezamowy, świeżo wyciśnięty sok z limonki, obrany i starty imbir oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki podgrzewaj na dość niskiej mocy palnika przez około 15 minut - aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą , a sos zgęstnieje.
- Przygotuj kurczaka. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę i dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone kawałki kurczaka, smaż do lekkiego zarumienienia. Kiedy kurczak będzie już usmażony, na patelnię dodaj gęsty sos, dokładnie wymieszaj.
- Kurczaka po azjatycku posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podawaj z ryżem kokosowym.