środa, lutego 15, 2023

Schab w marynacie z brązowego cukru i octu ryżowego

Schab w marynacie z brązowego cukru i octu ryżowego

Pyszny schab pieczony w marynacie składającej się z brązowego cukru, octu ryżowego, soku z cytryny, ketchupu i suszonej cebuli. Pycha!
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego


Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - składniki:

  • 10 plastrów schabu
  • 3/4 szklanki octu ryżowego
  • 2/3 szklanki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 3/4 szklanki wody
  • 4,5 łyżki suszonej cebuli
  • przyprawy: sól i pieprz


Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - przepis:

  • W misce wymieszaj ocet ryżowy, sok z cytryny, brązowy cukier, ketchup, wodę, suszoną cebulę, sól i pieprz. Do miski z marynatą dodaj kawałki schabu, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc do lodówki. 
  • Na drugi dzień, kotlety wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 20 minut - do miękkości mięsa. 
Smacznego!
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego

Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego

niedziela, lutego 12, 2023

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Pyszny kurczak smażony w gęstym, słodkim sosie przygotowanym na bazie słodkiego sosu chili podany w towarzystwie kremowego ryżu kokosowego. Prosty i szybki obiad w 20 minut!
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym


Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na ryż kokosowy:

  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na kurczaka po azjatycku:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • około 4 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: sezam + szczypiorek z 1 cebulki dymki


Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ryż kokosowy. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 400 g mleka kokosowego, solą i cukrem. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Ustaw niską moc palnika i gotuj ryż przez około 15 minut - do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu.
  • Przygotuj sos. Do rondelka wsyp brązowy cukier, dodaj słodki sos chili, sos sojowy, olej sezamowy, świeżo wyciśnięty sok z limonki, obrany i starty imbir oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki podgrzewaj na dość niskiej mocy palnika przez około 15 minut - aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą , a sos zgęstnieje.
  • Przygotuj kurczaka. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę i dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone kawałki kurczaka, smaż do lekkiego zarumienienia. Kiedy kurczak będzie już usmażony, na patelnię dodaj gęsty sos, dokładnie wymieszaj. 
  • Kurczaka po azjatycku posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podawaj z ryżem kokosowym. 
Smacznego!
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

piątek, lutego 10, 2023

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Ekspresowe, pyszne, z wieloma zdrowymi składnikami batony owsiane z orzeszkami ziemnymi, ziarnami słonecznika, pestkami dyni, daktylami, suszonymi śliwkami, żurawiną i gorzką czekoladą.
Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia - składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 45 g daktyli
  • 45 g suszonych śliwek
  • 30 g żurawiny 
  • 70 g masła
  • 100 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 90 g gorzkiej czekolady

Domowe batony owsiane bez pieczenia - przepis:

  • Płatki owsiane, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i pestki dyni podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Przesyp do miski. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do powyższych składników dodaj pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, suszone śliwki i żurawinę.
  • Do rondelka dodaj masło, miód, wsyp cukier trzcinowy, cukier waniliowy i sól. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Ciepłą mieszankę wlej do miski z płatkami i resztą składników, energicznie wymieszaj i odstaw na bok do lekkiego ostudzenia. 
  • Do przestudzonej mieszanki dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. 
  • Masę przełóż do  formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. 
  • Masę pokrój na prostokątne batoniki. 
  • Domowe batony owsiane przechowuj w lodówce. 
  • Na 15 minut przed podaniem, wyjmij batony z lodówki, żeby nieco zmiękły.
Smacznego! 
Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

środa, lutego 08, 2023

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie jednogarnkowe z boczkiem, kiełbasą, ziemniakami i papryką. 
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą


Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - składniki:

  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • 600 g kiełbasy
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 papryki czerwone
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia


Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - przepis:

  • W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Całość smaż przez około 8 minut - do zeszklenia cebuli i zarumienienia boczku.
  • Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i słodką paprykę. Smaż 5 minut. Całość zalej gorącym bulionem. 
  • Garnek przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut. 
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj jeszcze przez 5 minut. 
  • Wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 3 minuty. 
Smacznego!
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

poniedziałek, lutego 06, 2023

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Proste i szybkie tosty z pieczonym boczkiem i serem żółtym. Tosty z boczkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację.

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym - składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany


Tosty z boczkiem i serem żółtym - przepis:

  • Plastry boczku ułóż na kratce z wyposażenia piekarnika, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • W misce wymieszaj śmietanę kremówkę z 3/4 startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.
  • Złóż tosty. Na dolną kromkę chleba wyłóż mieszankę śmietanki z serem, ułóż 2 plastry boczku, ponownie mieszankę ze śmietanką i serem żółtym. Przykryj drugą kromką chleba. 
  • Tosty przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu tostów rozłóż pozostałą mieszankę sera ze śmietaną i pozostały żółty ser.
  • Tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

sobota, lutego 04, 2023

Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

Pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z  warstwy kajmakowej z herbatnikami i kremu kokosowego. Polecam! 
Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g kakao
  • 36 ml oleju
  • szczypta soli

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na krem kokosowy:

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 125 g wiórków kokosowych

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na warstwę kajmakową:

  • około 350 g jasnych herbatników
  • 1 puszka kajmaku (około 450 g)

Pozostałe składniki:

  • przesiane kakao do oprószenia ciasta


Ciasto kokosowo-krówkowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem kokosowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder oraz wiórki kokosowe. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Puszkę kajmaku włóż do garnka do połowy wypełnionego gorącą wodą. Odstaw na bok na 15 minut. Następnie otwórz puszkę i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu kajmak będzie się łatwiej rozsmarowywał na cieście. 
  • Złóż ciasto. Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 1/3 kremu kokosowego, następnie ułóż herbatniki, kolejno rozsmaruj kajmak, ułóż kolejną warstwę herbatników. Teraz wyłóż mniej więcej połowę pozostałego kremu przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostały krem. Wierzch ciasta oprósz przesianym kakao. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

czwartek, lutego 02, 2023

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Przepis na pieczone w aromatycznych ziołach ziemniaki, marchewkę  i cukinię. Te pieczone warzywa to idealny dodatek do obiadu - pasuje do wszystkiego. Prosto, szybko i pysznie. :)   
Warzywa pieczone w ziołach


Warzywa pieczone w ziołach - składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 400 g obranej marchewki
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 ząbki czosnku


Warzywa pieczone w ziołach - przepis:

  • Ziemniaki pokrój w łódeczki, a marchewkę w grube plastry. 
  • Do miski wrzuć ziemniaki i marchewkę, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Warzywa przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Do miski dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj pozostałe 0,5 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. 
  • Cukinię dodaj na blachę z ziemniakami i marchewką, delikatnie przemieszaj. Całość piecz jeszcze przez kolejne 20 minut - do miękkości i zarumienienia warzyw.
Smacznego!
Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger