Aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka pieczona w marynacie z octu balsamicznego, brązowego cukru i czosnku w towarzystwie pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli.
Filet z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 0,5 cebuli czerwonej
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku
- 75 g tartej mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - przepis:
- Filety oczyść, osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Dopraw czosnkiem granulowanym, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
- Formę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek. Filety przełóż do naczynia. Wokół kurczaka ułóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
- W misce wymieszaj ocet balsamiczny, cukier i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszanką dokładnie polej filety ułożone w naczyniu.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po upływie tego czasu wierzch kurczaka posyp mozzarellą i piecz jeszcze przez 5 minut.