Przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i bezową pianką.
Szarlotka - składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
Szarlotka - składniki na warstwę z jabłkami:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
Szarlotka - składniki na bezę:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- szczypta soli
Szarlotka - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło.
- Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
- Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj warstwę z jabłkami. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
- Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Wyłóż duszone jabłka.
- Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kolejno wlej sok z cytryny i dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj.
- Ubitą pianę wyłóż na warstwę jabłek.
- Na pianę zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałe ciasto schłodzone w zamrażalniku.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.