Wyśmienite, puszyste placki jogurtowe podane w towarzystwie bitej śmietany z jogurtem greckim i sosem truskawkowym. Prawdziwe niebo w gębie!
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na placki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 3 jajka rozmiar M
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na sos truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na bitą śmietanę z jogurtem greckim:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj placki. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Odłóż na bok.
- Do drugiej miski wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i jogurt grecki. Miksuj do uzyskania gęstej i puszystej masy. Wlej mleko, krótko zmiksuj.
- Do mokrych składników dodaj suche. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Do rondelka przełóż truskawki, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10 minut - do lekkiego rozpadnięcia się truskawek i zgęstnienia sosu.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj.
- Placki podawaj z bitą śmietaną z jogurtem i sosem truskawkowym.