Wyśmienity, łatwy i ekspresowy w przygotowaniu sernik gotowany z chrupiącą warstwą składającą się z płatków kukurydzianych z miodem.
Ekspresowy sernik gotowany - składniki na spód:
- 250 g płatków kukurydzianych
- 60 g masła
- 3 łyżki miodu
Ekspresowy sernik gotowany - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam twarogu z wiaderka z Piątnicy i ten polecam; wybierz gęsty twaróg o wysokiej zawartości tłuszczu)
- 5 jajek rozmiar M
- 3 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 3 x 40 g)
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- opcjonalnie: 3/4 szklanki rodzynków lub innych bakalii
- gorzkie kakao do oprószenia
Ekspresowy sernik gotowany - przepis:
- Płatki kukurydziane zmiksuj blenderem na drobne okruchy.
- Do rondelka dodaj masło i miód. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do całkowitego roztopienia i dokładnego połączenia się składników. Mieszankę dodaj do płatków. Wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 28 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp połowę masy z płatkami kukurydzianymi, wyrównaj i dociśnij. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z jajkami.
- Proszki budyniowe dokładnie rozmieszaj w mleku.
- Do garnka z grubym dnem dodaj masło i cukier. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła. Do garnka dodaj twaróg zmiksowany z jajkami. Cały czas mieszając podgrzewaj masę do momentu, aż będzie gorąca. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w mleku. Cały czas energicznie mieszaj do momentu, aż masa stanie się bardzo gorąca, zgęstnieje i zacznie przypominać swą konsystencją budyń. Odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.
- Połowę masy serowej wlej do tortownicy. Na masę wsyp pozostałą masę z płatkami kukurydzianymi, wyrównaj, wylej pozostałą masę serową.
- Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Wierzch słodzonego sernika oprósz przesianym przez sitko gorzkim kakao.
Źródło przepisu: niebonatalerzu.pl