Aromatyczne, kruche, szybkie i proste w przygotowaniu ciastka kokosowe.
Kruche ciastka kokosowe - składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 125 g masła
- cukier trzcinowy
Kruche ciastka kokosowe - przepis:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki masło.
- Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części.
- Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Placek równomiernie posyp cukrem trzcinowym. Ponownie rozwałkuj, tym razem na grubość około 3 mm.
- Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13-15 minut - do uzyskania złotego koloru.