Aromatyczny, rozpływający się w ustach schab w sosie węgierskim.
Schab w sosie węgierskim - składniki:
- 1,2 kg schabu
- 2 cebule
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego
- 3,5 łyżki sosu sojowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek masła
- 4 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Schab w sosie węgierskim - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj obsmażone kawałki schabu, wlej gorący bulion, dodaj sos sojowy. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw słodką i ostrą papryką, tymiankiem oraz czosnkiem granulowanym. Całość zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do niskiego, przykryj garnek pokrywką i duś przez około 1 godzinę 25 minut - do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy.
- Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i i chwilę podsmażaj, ciągle mieszając. Zasmażkę dodaj do garnka, dokładnie i energicznie wymieszaj, zagotuj. W razie potrzeby, schab dopraw jeszcze solą i pieprzem.