
Prosta i szybka w przygotowaniu zupa z cukinią, selerem naciowym, pomidorami, ziemniakami i marchewką.
Ekspresowa zupa warzywna - składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 małe cukinie
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- mały pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, tymianek
- oliwa z oliwek
Ekspresowa zupa warzywna - przepis:
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w plasterki seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki cukinię i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 25 minut - do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekaną natkę pietruszki.